Törött Csontok a Kutyáknál: Kezelés és Gyógyulás

Balesetek és sérülések sajnos mindannyiunk életének része lehetnek, és a kutyáink sem kivételek. Törött csontok sok okból kifolyólag előfordulhatnak, például közúti balesetek vagy magasból esések következményeként. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy melyek az általában törött csontok a kutyáknál, hogyan lehet felismerni ezeket a töréseket, milyen típusú törések léteznek, és milyen kezelésre van szükség törött csontok esetén.

Mely Csontok Törnek El Általában?

A törött csontok lehetnek súlyos sérülések, amelyek miatt a kutyáját azonnal állatorvoshoz kell vinnie. A leggyakrabban törött csontok közé tartoznak:

 1. Combcsont (Femur): A combcsontok törése gyakoriak a kutyáknál, és nagy fájdalommal járnak.
 2. Medence: A medencecsont törése gyakran közúti balesetek vagy zuhanások eredménye.
 3. Koponya: A koponya csontjai vékonyak és sérülékenyek lehetnek.
 4. Állkapocs: Az állkapocs törése leggyakrabban harc vagy sérülés következménye.
 5. Gerinc: A gerinctörések rendkívül súlyosak és veszélyesek lehetnek, mivel a gerinc sérülése súlyos bénulást vagy életveszélyt okozhat.

Hogyan Lehet Észrevenni A Törést?

A törések általában nyilvánvalóak lehetnek, különösen, ha a törött csont kilóg a kutya bőréből. Azonban nem minden törés ilyen látványos. Fontos figyelni az alábbi jelekre:

 • Sírás vagy Fájdalmas Jajgatás: Ha a kutyája hirtelen hangos sírással vagy jajgatással reagál, amely sérülés vagy baleset után következik be, akkor ez törésre utalhat.
 • Sántítás: Ha a kutya hirtelen sántít, és nem hajlandó egyik lábát se terhelni, ez is törés gyanúját kelti.
 • Duzzanat: A törött területen gyakran látható duzzanat és deformáció. A szemmel látható eltérés a normális anatómiától törésre utalhat.
 • Érintett Láb Rövidülése: A sérült láb gyakran láthatóan rövidebb, mint a másik láb.

Milyen Típusú Törések Vannak?

A csonttörések két fő típusba sorolhatók:

 • Nyílt Törések (Összetett Törések): Ilyen esetekben a törés a bőrt is átszúrja, és a seb gyakran szennyeződéssel és baktériumokkal fertőződik meg. Nagyobb a fertőzés kockázata.
 • Zárt Törések: A zárt törések esetében a bőrt nem sérti meg a törés. Ezek általában kevésbé fertőződnek meg.

Mi A Teendő, Ha Gyanítja, Hogy Kutyájának Csontja Eltört?

Az elsődleges cél mindig a kutya fájdalmának enyhítése és a további sérülések megelőzése. Ha azt gyanítja, hogy a kutyája eltörte a csontját, ne próbálja meg a csontdarabokat újra rögzíteni, és ne alkalmazzon antiszeptikumokat vagy kenőcsöket a nyílt törésekre. Az első lépés mindig az állatorvos felkeresése.

Út Az Állatorvoshoz

Amikor azt gyanítja, hogy kutyájának csontja eltört, az állatorvos felé vezető úton szükséges néhány lépés. Ezek segítenek a kutya kényelmének és biztonságának megőrzésében:

 • Szájkosár: A kutya szájkosárra is szüksége lehet a fájdalom és a szorongás miatt, amely gyakran sérülés után jelentkezik. A szájkosár segít megelőzni, hogy a kutya önvédelemből harapjon.
 • Seb Fedése: A látható nyílt töréseket tiszta gézzel, például kötszerrel vagy tiszta pólóval takarja le. Enyhe nyomást alkalmazzon a vérzés csillapításához.
 • Támogatás: Az állatorvoshoz vezető úton próbálja meg megtámasztani a törött végtagokat egy törülközővel.
 • Melegen Tartsa: Próbálja meg a kutyát melegen tartani, hogy megelőzze a sokkot.

Mely Kutyák Hajlamosak A Csonttörésekre?

Bár minden kutyafajtánál előfordulhatnak törések, a törések általában olyan kutyáknál fordulnak elő, akik hirtelen ütközés vagy nagy erő éri. A leginkább veszélyeztetett csoportok a következők:

 • Fiatal, Kalandvágyó Kutyák: Fiatal kutyák, akik aktívak és felfedező kedvűek, hajlamosak a sérülésekre, mivel gyakran nem érzékelik a veszélyt.
 • Idősebb Kutyák: Az idősebb kutyák csontszövetének minősége csökkenhet, ami növeli a törés kockázatát.
 • Törékeny Végtagokkal Rendelkező Kutyák: Kisebb, törékenyebb végtagokkal rendelkező kutyafajták, mint például a chihuahua, könnyebben sérülhetnek.

Hogyan Kezelik A Törött Csontokat?

A törött csontok kezelése számos tényezőtől függ, ideértve a kutya korát, méretét, edzettségét, a törés típusát és a rendelkezésre álló költségvetést. Az állatorvosok általában a következő kezelési lehetőségeket alkalmazzák:

 • Műtét: A törött csontok gyakran műtéti beavatkozást igényelnek. A műtét során az orvos helyreállítja a törött csontokat, és biztosítja, hogy megfelelően összeérjenek.
 • Csavarok és Csontlemezek: Az ízületeket vagy csontokat gyakran speciális csavarokkal és lemezekkel rögzítik.
 • Gipsz vagy Sín: A törött területet gipszbe vagy sínekbe helyezhetik a stabilizálás érdekében.
 • Fizioterápia: A fizioterápia segíthet a kutya rehabilitációjában, különösen a törés utáni mozgékonyság helyreállításában.

Az állatorvos általában meghatározza, milyen kezelésre van szükség a kutya esetében, és megadja a gyógyulás időtartamát. Fontos szigorúan betartani az állatorvos utasításait, és lehetőség szerint támogatni a kutyáját a gyógyulás folyamatában.

Legyen Szigorú A Törött Csontok Kezelésében

Kutyatulajdonosként a felelősségünk, hogy segítsünk a kutyánk gyógyulásában. A legtöbb műtét utáni gyógyulás során a pihenés és a korlátozott mozgás elengedhetetlen. Hosszú időt vehet igénybe a törött csontok gyógyulása, és fontos, hogy szigorúan tartsuk be az állatorvos utasításait.

Fontos megjegyezni, hogy a törött csontok általában teljesen gyógyulnak, és a kutyák visszatérnek normális, boldog és aktív életükhöz a megfelelő kezelések és gondos ápolás mellett. Az állatorvosi ellátás és a támogató kezelések révén kutyája sok esetben teljesen felépülhet a törésből, és visszanyerheti mozgékonyságát és életminőségét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content