Skót Terrier

A Skót Terrier, ismertebb nevén a Scottish Terrier, olyan kutyafajta, amely ötvözi a méltóságot és az intelligenciát. Ebben a leírásban bemutatjuk a Skót Terrier főbb jellemzőit és tulajdonságait.

Általános Megjelenés

A Skót Terrier egy olyan kutya, amely megfelelő méretű, hogy a földre kerüljön, megelőzve a túlzott testsúlyt és a rövid lábú megjelenést. Bár kompakt termetű, rendkívül mozgékony és aktív, még rövid lábakkal is.

Jellemzők

A Skót Terrier hűséges és hűséges társ. Méltóságteljes, független és visszafogott, ugyanakkor bátor és rendkívül intelligens.

Vérmérséklet

Ez a fajta merész és határozott, de soha nem hajlamos az agresszióra. Bátran megállja a helyét, de nem támadó.

Fej és Koponya

A Skót Terrier feje hosszúnak tűnhet a kutya méretéhez képest. A koponya hossza lehetővé teszi, hogy meglehetősen széles legyen, miközben megtartja a keskeny megjelenést. A koponya közel lapos, az arccsontok nem kiemelkedők. Az elülső arc erősen kialakított és mélyen benyomott. A koponya és az elülső arc egyenlő hosszúságú, enyhe, de határozott ütközéssel a szemek közelében. Az orr nagy és fekete, és profiljában az orrtól az állig húzódó vonal visszafelé dől.

Szemek

A Skót Terrier szemei mandula alakúak, sötétbarna színűek, és meglehetősen szélesen vannak elhelyezve. Jól illeszkednek a szemöldök alá, és éles, intelligens kifejezést sugároznak.

Fülek

A fülek tiszták, finom textúrájúak, hegyesek, egyenesek, és a koponya tetején helyezkednek el, de nem túl közel egymáshoz. A túl nagy, széles alapú fülek nem kívánatosak.

Száj

Az állkapcsa erős és izmos, a fogazat nagy és tökéletes, szabályos ollós harapással. Ez azt jelenti, hogy a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és a fogazat négyszögletes az állkapocsban.

Nyak

A Skót Terrier nyaka izmos és közepes hosszúságú.

Elülső Negyedek

A feje közepes hosszú, izmos nyakon pihen. A vállak hosszúak és lejtősek, a mellső lábak előtt a jól fejlett, egyenes lábvégekig terjednek. A mellkas meglehetősen széles és a mellső lábak között lóg, amelyek nem hajolhatnak kifelé a könyöknél, és nem helyezkedhetnek el a test alatt.

Test

A Skót Terrier testének bordái jól lekerekítettek, a mellkastól a hátig folytatódva, majd jól hátra húzódva. A hát arányosan rövid és nagyon izmos. A test felső vonala egyenes és vízszintes, az ágyék izmos és mély, erőteljesen összekapcsolva a bordákat a hátsó negyedekkel.

Hátulsó Végtag

A Skót Terrier hátsó végtagjai a méretéhez képest rendkívül erősek. Nagy, széles fenékkel, mély combokkal és jól hajlított combokkal rendelkezik. A csánk rövid és erős, sem be, sem ki nem fordul.

Lábak

A lábak jó méretűek, jól párnázottak, és a lábujjak szorosan össze vannak kötve. Az elülső lábak kissé nagyobbak, mint a hátsó lábak.

Farok

A farok mérsékelt hosszúságú, általános egyensúlyt biztosít a kutyának, vastag a tövénél és a hegye felé elvékonyodik. A farokat függőlegesen hordozza vagy enyhe hajlítással.

Járás és Mozgás

A Skót Terrier járása sima és szabad, egyenes hátul és elöl, hátulról hajtással és végig egyenletes járással.

Kabát

A Skót Terrier szőrzete szorosan fekszik, dupla szőrzetből áll. Az aljszőrzet rövid, sűrű és puha, míg a külső szőrzet durva, sűrű és drótos. E két réteg együtt alkotja az időjárásálló burkolatot.

Szín

A Skót Terrier fekete, búza vagy bármilyen árnyalatú csíkos lehet.

Méret

A Skót Terrier marmagassága 25-28 cm (10-11 hüvelyk), és súlya 8,5-10,5 kg (19-23 font).

Hibák

Bármilyen eltérést a fentiekhez képest hibának kell tekinteni, és a hiba súlyosságának arányban kell állnia a kutya egészségére és jólétére, valamint a kutya hagyományos munkavégzésének képességére gyakorolt hatásával.

Jegyzet

A hím Skót Terriereknek két látszólag normális herével kell rendelkezniük, amelyek teljesen leereszkedtek a herezacskóba.

A Skót Terrier egy kivételes kutya, amely méltóságot és intelligenciát sugároz. E tulajdonságok teszik ezt a fajtát olyan vonzóvá a gazdik és a kutyabarátok számára.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content