Sealyham Terrier

Az Erős walesi bennszülött, akit azért tenyésztettek ki, hogy keményen dolgozzon a vidrakutyákkal

A kutyafajták világában sokféle karakteres és egyedi fajtával találkozhatunk. Az egyik ilyen rendkívül különleges fajta a Sealyham Terrier. Ez a kis terrier típusú kutya eredetileg Walesből származik, és nevét a faluról kapta, ahol kifejlesztették, Pembrokeshire-ben, a Seal folyó mellett. John Owen Edwardes kapitány, aki a fajtát kitenyésztette, a Sealyham Manorban élt, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy egy olyan kutyafajtát hozzon létre, amely keményen dolgozhat a vidrák vadászatában.

Fajta Jellemzői

A Sealyham Terrier egy kicsi méretű kutya, de annál nagyobb szívvel rendelkezik. Ezek a kutyák igazi munkaállatok, és szükségük van napi legalább egy óra testmozgásra. Bár kicsik, nem igényelnek hatalmas otthont; egy kis házban is boldogan érzik magukat. A szőrzetüket hosszú és dús, így rendszeres ápolást igényelnek, de cserébe gyönyörűek és elegánsak.

A Sealyham Terrier egy nagyon hűséges és ragaszkodó kutya, ami teszi őket kiváló családi kedvenccé. Habár kicsik, bátorok és eltökéltek, és nem félnek kijárni a külvilágba és felfedezni azt. Élettartamuk átlagosan 10 év felett van, így hosszú távú társak lehetnek az életünkben.

Ez a fajta különösen érdekes, mert őshonos Walesből származik, és eredetileg a vidrák vadászatára használták. Azokban az időkben a vidrák és más vadállatok elleni küzdelemhez speciális kutyafajtákat kellett kitenyészteni, és a Sealyham Terrier kiválóan bevált ebben a szerepben.

A Sealyham Terrier Története

Az első fajtaklubot 1908-ban hozták létre, és a fajtát a Kennel Club 1911-ben ismerte el hivatalosan. A Sealyham Terrier az 1930-as és 40-es években vált különösen népszerűvé kiállítási kutyaként és kísérőként. Az emberek imádták ezeket a kis fehér bundás terriereket, és sokan tették őket háziállatként is. Azonban az utóbbi években a fajta népszerűsége csökkent, talán azért, mert a szőrzetük gondozása és vágása igényes és időigényes feladat.

A Sealyham Terrier egy olyan fajta, amely szorosan kapcsolódik a walesi kulturális örökséghez és a vidrák vadászatának hagyományához. A szülőklubok és tenyésztők elkötelezettek az iránt, hogy megőrizzék ezt a fajtát és népszerűsítsék azt a következő generációk számára. Az egyik legkiemelkedőbb esemény volt a fajta századik évfordulójának ünneplése, amikor egy bajnoki bemutatót tartottak a Sealyham Manor területén. Itt a látogatók megtekinthették a Sealyhamokat a Sealyham folyóban, és egy darab történelem újrajátszása volt ez a csodálatos esemény.

Összességében a Sealyham Terrier egy különleges és érdekes fajta, amelynek gazdag történelme és hűséges jellemzői teszik kiváló választássá azoknak, akik egy hűséges és dinamikus háziállatot keresnek. Bár szőrzetük karbantartása időigényes lehet, a szeretet és hűség, amit ezek a kutyák nyújtanak, minden erőfeszítést megér. Ha a walesi vidék és a vadászat iránti szenvedély része az életednek, a Sealyham Terrier a tökéletes társ lehet a számodra.


Fajtaleirás

A Sealyham Terrier egy olyan kutyafajta, amely szabadon mozog, aktív, kiegyensúlyozott és rendkívül jó anyagú kis iránytű. Itt találhatók a fajta főbb jellemzői és tulajdonságai:

Általános Megjelenés

A Sealyham Terrier általános megjelenése hosszúkás, nem négyzet alakú. Ez a fajta egy kiegyensúlyozott és mozgékony kutyafajta.

Jellemzők

A Sealyham Terrier erős, játékos és munkás kutya.

Vérmérséklet

Ez a fajta éber és bátor, ugyanakkor barátságos és közvetlen természetű.

Fej és Koponya

A koponya enyhén domború és széles a fülek között. Az arccsontok nem kiemelkedőek. A kutya rendelkezik büntető, szögletes állkapoccsal, amely erős és hosszú. Az orra fekete.

Szemek

A Sealyham Terrier szemei sötétek, jól beállítottak, kerek és közepes méretűek. A sötét, pigmentált szemkörnyék előnyben részesített, és a pigment hiánya nem tolerálható.

Fülek

A fülek közepes méretűek, enyhén lekerekített hegyűek és az arc oldalán vannak hordva.

Száj

A fogak egyszintesek és erősek, a szemfogak jól illeszkednek egymáshoz, és hosszúak a kutya méretéhez képest. Az állkapcsok erősek és rendelkeznek szabályos ollós harapással, amely azt jelenti, hogy a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és az állkapocs szempontjából négyszögletesek.

Nyak

A nyak meglehetősen hosszú, vastag és izmos, jól fektetett vállakon pihen.

Elülső Negyedek

Az elülső lábak rövidek, erősek és a lehető legegyenesebbek. Ezek az egyenes lábak összhangban vannak a jól leengedett mellkassal. A vállak és a könyökök pontjai egy vonalban vannak, és közel vannak a mellkas oldalához.

Test

A Sealyham Terrier testének közepes hossza van, vízszintes és rugalmas. A bordák jól íveltek, és a mellkas széles és mély, a mellső lábak között jól leengedve.

Hátulsó Végtag

A hátulsó végtagok rendkívül erősek a kutya méretéhez képest. A combok mélyek és izmosak, jól hajlított combokkal. A csánk erős, jól hajlott és egymással párhuzamos.

Lábak

A lábak kerek és macskaszerűek, vastag párnákkal. Ezek a lábak közvetlenül előre mutatnak.

Farok

A farok korábban szokásosan dokkolt volt, közepes hosszúságú, vastag és lekerekített hegyű. Háttal egy vonalban állt, és egyenesen hordozták. Dokkolt farok esetén a negyedeknek túl kellett nyúlniuk a faroksoron.

Dokkatlan farok esetén közepes hosszúságú, hogy általános egyensúlyt biztosítson a kutyának. A farok gyökértől vastag, hegye felé elvékonyodik. Ideális esetben egyenesen hordva, de nem túlzottan a háton, és göndörödés vagy csavarodás nélkül. A negyedeknek túl kellett nyúlniuk a faroksoron.

Járás és Mozgás

A Sealyham Terrier járása élénk és lendületes, és rendelkezik rengeteg vezetési képességgel.

Kabát

A kabát hosszú, kemény és drótos fedőszőrrel rendelkezik, ami időjárásállóvé teszi. Az aljszőr puha és sűrű.

Szín

A Sealyham Terrier teljesen fehér vagy fehér, a fejen és a füleken citromos, barna, kék vagy borzbarna jegyekkel. Túl sok fekete és erős ketyeg nem kívánatos.

Méret

A Sealyham Terrier magassága nem haladhatja meg a vállnál a 31 cm-t (12 hüvelyk). Az ideális súly körülbelül 9 kg (20 font) a kutyáknál és körülbelül 8 kg (18 font) a szukáknál. Az általános felépítés, az egyensúly, a típus és az anyag a fő kritériumok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content