Parson Russell Terrier

A Parson Russell Terrier egy munkás, aktív és mozgékony kutyafajta, amely kiváló állóképességgel és kitartással rendelkezik. A fajta személyisége merész és barátságos, és megvan a képessége a földre szállni. A következőkben részletesen bemutatjuk a Parson Russell Terrier jellemzőit és tulajdonságait.

Általános Megjelenés

A Parson Russell Terrier munkás megjelenésű, túlzások nélkül. Képes a hosszú munkára, és általános képe kifejezi az egyensúlyt és rugalmasságot. Becsületes hegek elfogadottak ezen a fajtán.

Jellemzők

Eredetileg munkarókára tenyésztett terrier, a Parson Russell Terrier magabiztos, energikus és boldog kutya. Fel van szerelve azzal a képességgel és felépítéssel, ami lehetővé teszi számára, hogy sikeresen vadászhelyzetekben alkalmazkodjon.

Vérmérséklet

A fajta merész és barátságos vérmérséklettel rendelkezik. Ezek a kutyák bátrak, de barátságosak is, így ideális háziállatok lehetnek.

Fej és Koponya

A Parson Russell Terrier feje ék alakú. A koponya lapos, közepesen széles, fokozatosan szűkül a szem felé. Az orcák nem kiemelkedőek, és sekélyen állnak meg. Az orr fekete színű.

Szemek

A kutya szemei sötétek, mandula alakúak, soha nem kiemelkedőek. A szemek éles, intelligens kifejezést tükröznek.

Fülek

A Parson Russell Terrier fülei méretben arányosak a fejhez. V-alakúak és előre lehajlóak, a fül hegye a külső szemzug szintjén helyezkedik el. A fülek bőre mérsékelten vastag.

Száj

Az állkapcsa erős és izmos, jó méretű fogakkal, amelyek az állkapocsra merőlegesen állnak. A fogak tökéletesek, szabályosak, és teljes ollós harapással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és az állkapocsban négyszögletes a fogazat.

Nyak

A kutya nyaka tiszta és izmos, jó hosszúságú, fokozatosan szélesedik, és jól illeszkedik a vállakhoz.

Elülső Negyedek

A vállak hosszúak és lejtősek, jól hátradőltek, a mar helyesen vágott. A felkar egyenlő hosszúságú a vállal, és olyan szögben helyezkedik el, hogy a lábak jól hátra húzódjanak a test alatt, a mar alatt. A lábak erősek és egyenesek, se nem befelé, se nem kifelé nem fordulnak, és erős, rugalmas lábfejekkel rendelkeznek. A mellső lábak hossza valamivel nagyobb, mint a test mélysége.

Test

A test teljes hossza a válltól a fenékig valamivel nagyobb, mint a marmagasság a talajig. A mellkas mély, de nem nyúlik a könyökpont alá. Az átlagos méretű kezekkel a vállak mögé feszíthető. A bordák jól visszahúzódtak, nem túlrugóztak és nem laposak. A hát erős, egyenes és rugalmas. Az ágyék erős és enyhén ívelt. A test összességében jól kiegyensúlyozott.

Hátulsó Végtag

A hátsó végtagok erősek, izmosak és jól fejlettek, különösen a második comb területén. A jó szögelés és térdhajlás segíti a bőséges hajtást. A csánk alacsonyan helyezkedik el, és a hátsó lábszárak párhuzamosak, így biztosítva a bőséges hajtást.

Lábak

A lábak kompaktok és szilárd párnákkal rendelkeznek. A lábujjak mérsékelten íveltek, soha nem laposak vagy nyitottak, és sem befelé, sem kifelé nem fordulnak.

Farok

A Parson Russell Terrier farokja korábban szokásosan dokkolt. Dokkolt állapotban a farok egyenes, közepesen magas tartással hordozható, mozgás közben jól feltartott, de ellazult állapotban lejjebb is vihető. Dokkolás nélkül a farok mérsékelten hosszú, lehetőleg egyenes, általános egyensúlyt biztosítva a kutyának. A farok gyökérénél vastag, majd felévékonyodik.

Járás és Mozgás

A Parson Russell Terrier szabadon jár, talajtakaró járást mutat, túlzások nélkül. A lépéseknek jó hosszúságúaknak kell lenniük, soha nem tornyosulnak vagy magasak. A hátulsó részek bőséges hajtást biztosítanak, és a mozgás jól koordinált, egyenes akciót mutat elöl és hátul.

Bunda

A Parson Russell Terrier bundája lehet érdes, törött vagy sima, de mindig természetesen durva, lapos, egyenes, szoros és sűrű. A bunda jó aljszőrrel rendelkezik, és időjárásálló. A has és az alsó rész bevonattal rendelkezik. A bőr vastag és laza. Az előkészített szőrzetnek természetesnek kell lennie, soha nem nyírva.

Szín

A Parson Russell Terrier lehet fehér, vagy túlnyomórészt fehér, cser, citrom vagy fekete jegyekkel, vagy ezeknek a színeknek bármilyen kombinációjával. A szín előfordulhat a fejen és/vagy a farok gyökerénél, de egy kis testszín is elfogadható.

Méret

Az ideális marmagasság a kutyáknál 36 cm (14 hüvelyk), míg a szukák esetében 33 cm (13 hüvelyk). Az egyensúly és józanság azonban mindig fontos szempont, és figyelembe kell venni, hogy a Parson Russell Terriernek képesnek kell lennie arra, hogy a vállak mögé feszüljön egy átlagos méretű kéz számára.

Hibák

A fenti pontoktól való bármilyen eltérés hibának számít. A hiba súlyosságának arányban kell állnia az eltérés mértékével, és mindig figyelembe kell venni a kutya egészségét, jólétét és munkavégző képességét.

A Parson Russell Terrier egy energikus és merész fajta, amely kiválóan alkalmas munkára és társaságba egyaránt. Képességei és testfelépítése lehetővé teszi számára, hogy kiváló vadászkutya és hűséges társ legyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content