Őszi veszélyek a kutyákra

Az ősz varázslatos évszak, amikor az erdei séták, a ropogós aranyszínű levelek közötti kacsintgatás és az összekucorodás időszaka elérkezik. Bár az őszi séták kutyáddal gyönyörűek lehetnek, fontos tudnod az évszak veszélyeiről, amelyek kutyádra is kockázatot jelenthetnek.

Makk

Ezek a kemény, fényes magok olyan mérges anyagot, az aesculint tartalmaznak, ami hányingert és gyomorrontást okozhat kutyádnak. Mivel a makknak keserű íze van, néhány kutyától eltántoríthat a fogyasztásától. Nagyobb mennyiségű elfogyasztás esetén az aesculin súlyosabb hatásokat is okozhat, és ritka esetekben akár halálos is lehet. A makkok nagyok és kemények, ami fulladást vagy a gyomor és bél elzáródását okozhatja kutyádnál.

Érdekelhet: Káros-e a makk a kutyáknak? Tények és Megelőző Intézkedések

Gombák

Amikor az emberek a gombákra gondolnak, gyakran az ibolyaszínű galóca képe jelenik meg előttük, de a gombák rengeteg formában, színben és méretben léteznek. Habár vannak olyan fajok, amelyek ehetőek, gyakran nehéz megkülönböztetni a mérgező gombákat az ehetőktől. Ha kutyád ismeretlen gombát fogyaszt, az megbetegedheti. Néhány faj csak enyhe gyomorrontást okozhat, míg mások halálosak lehetnek. Néhány faj esetében a mérgezés tünetei percek alatt jelentkezhetnek, másoknál napokba vagy ritka esetekben hetekbe telhetnek.

Ha kutyád ismeretlen erdei gombát fogyaszt:

  • Azonnal vidd el állatorvoshoz. Mindenképpen hívd előre őket, hogy értesítsd őket érkezésedről.
  • Ha lehetséges, hozz magaddal egy fotót, vagy még jobb, egy mintadarabot a gombából.
  • Ha van mintád, helyezd papírzacskóba, vagy óvatosan csomagold be papírba. Ne használj műanyagot, mert az meggyorsítja a minta lebomlását, ami megnehezíti az azonosítást.
  • Jegyezd fel, hol találtad a gombát, például fűben vagy faodúban stb. Ahol megtaláltad a gombát, segíthet azonosítani, hogy milyen fajt fogyasztott el kutyád, ha megbetegszik.

Tűzijáték

Az emberek közel 80%-a észleli kutyája viselkedésében a változást tűzijátékok idején, és közel fele (48%) mondja, hogy kutyájukat megijesztik ezek a hangos petárdák. Az emberek hallását egy nagyra értékelhető érzékkel áldotta meg a természet, és ami nekünk úgy tűnhet, mintha csak hangoskodás lenne, az valójában kutyáinknak lehet rémisztő élmény. A következőkben néhány tipp található, hogy segíts kutyádnak a tűzijátékok idején:

  • Zene vagy TV hangerővel: Az otthon megszólaló zene vagy a TV bekapcsolása segíthet elnyomni a tűzijátékok zaját, így kutyád kevésbé éri majd megijedni.
  • Pozitív figyelem: Kutyád felé irányított pozitív figyelemmel, játékkal vagy simogatással próbálj meg elterelni a figyelmét a környezeti hangokról.
  • Menedék: Kutyádnak biztonságos menedéket kell biztosítanod. Egy olyan hely, ahol elbújhat és ahol kevésbé hallani a zajokat, segíthet csökkenteni a stresszt.
  • Drogok: Az állatorvos segítségével elérhetők olyan gyógyszerek vagy kiegészítők, amelyek segíthetnek megnyugtatni kutyádat ilyen helyzetekben.

Elhasznált petárdák és szikrázók:

A használt vagy eldobott petárdák veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek kutyád számára károsak lehetnek. A petárdákban használt vegyi anyagok súlyos hatásokat okozhatnak, például hányást, gyomorfájdalmat vagy véres székletet. Súlyosabb esetben rohamokat, légzési nehézségeket vagy vese- és májproblémákat is okozhatnak. Ha tűzijátékokat lőttek a környékeden, mindig ellenőrizd az udvart a használt petárdák után.

Halloween

Halloween idején sok stresszfaktor lehet kutyáid számára. Az ismeretlen ruhákba öltözött gyerekek, a furcsa díszítések és a sok édesség körül a házban mind zavaró lehet kutyáidnak. Az édességek és csokoládék, amelyek az ünnepekhez kapcsolódnak, veszélyesek lehetnek kutyádra. A csokoládé tartalmaz teobromint, egy olyan vegyi anyagot, amely mérgező lehet kutyáknak. Ügyelj rá, hogy kutyáid ne férjenek hozzá az ilyen édességekhez.

Fénylő pálcikák és fluoreszkáló karkötők

Ezek a fénylő tárgyak irritáló anyagot tartalmaznak, amelynek elfogyasztása a kutyádnál nyálképződést vagy hányást okozhat, valamint hasi fájdalmat is okozhat. Meglepő módon ezek a tárgyak különösen vonzóak a macskáknak, így ügyelj arra is, hogy elzárva legyenek a cicáktól.

Korai sötétség

Mivel az esték korábban sötétednek ősztől, fontos, hogy te és kutyáid jobban láthatóak legyetek. A közlekedési balesetek gyakoribbak a sötétebb hónapokban, így gondoskodj róla, hogy sétáltatás során mindketten viseljetek fényvisszaverő ruhákat, vagy kutyáid legyenek felszerelve fényvisszaverő nyakörökkel vagy világító pórázokkal. Ellenőrizd, hogy kutyáid mikrochipek és azonosító nyakörökkel rendelkezzenek, hogy ha sötétedés után eltűnnének, könnyebben megtalálhassák őket.

Alabama rothadás

Az Alabama rothadás ritka, de potenciálisan életveszélyes betegség, amely kutyákat érintheti. Bár az okokat nem ismerjük pontosan, úgy gondolják, hogy összefüggésben áll az iszapos talajjal. Az Alabama rothadás vérerekkel kapcsolatos problémákat okoz a bőrben és a vesékben, és általában először nem magyarázható foltokként, sebekként vagy fekélyekként jelentkezik, általában a lábakon vagy mancsokon. A betegség megelőzése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy vagy tartsd távol kutyáidat az iszapos területektől, vagy alaposan mosd meg őket, ha sétáltatás közben iszapos helyeken voltak.

Érdekelhet: Az Alabama Rothadásról

Lehulló gyümölcsök

Ahogy az őszi hónapok beköszöntenek, sok fa kezdi lehullatni gyümölcseit. Néhány mag, csemege vagy gyümölcskövek (pl. almák, cseresznyék, szilvák stb.) olyan mérges anyagokat tartalmazhatnak, amelyek betegségeket okozhatnak kutyáknál. Ezek a gyümölcsök azonban megbetegíthetik a kutyádat, ha penészesek vagy erjedésnek indultak.

Ezen információk birtokában, most nézzünk meg néhány további őszi veszélyt, amikre oda kell figyelned, hogy kutyád biztonságban maradjon:

Kullancsok

Ezek a vérszívó atkák általában tavasszal és ősszel találhatók leggyakrabban, de bármikor megjelenhetnek. Kutyáidat a séták után mindig ellenőrizd, különösen a fej, a hónalj, az ágyék és a mancsok területén. Kullancsok gyakran hordoznak olyan betegségeket, mint a Lyme-kór vagy a kullancsok okozta megbetegedések, így azonnal távolítsd el őket, ha találkozol egy kullanccsal.

Tavaszi hagymák

Ha őszi virágokat vagy tavaszi hagymákat ültetsz, ügyelj rá, hogy kutyád ne férjen hozzájuk. Dáffodil, tulipán és tavaszi krókusz hagymák mind mérgezőek lehetnek kutyák számára. Ezek a hagymák általában nagyobb mennyiségű mérgező anyagot tartalmaznak, mint a növény egyéb részei, így súlyosabb hatásokat okozhatnak. Ezek a méreganyagok kutyádnál különféle tüneteket okozhatnak, beleértve a hányást és gyomorrontást.

Hagyjál időt az őszi gondoskodásra kutyáddal. Legyél tudatában az őszi veszélyeknek, és védd meg kutyádat a potenciális veszélyektől. Mindig győződj meg róla, hogy kutyád biztonságban van, és ha bármilyen furcsa tünetet vagy viselkedést észlelsz, fordulj állatorvoshoz. Az őszi séták kellemesek lehetnek mind neked, mind kutyádnak, ha megfelelően felkészültök és odafigyeltek az évszak sajátosságaira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content