Lágyszőrű Búzaszínű Terrier

Lágyszőrű Búzaszínű Terrier

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier közepes méretű, kompakt terrier, amely búzaszínű, puha szőrzettel rendelkezik. Kiegyensúlyozott, erős felépítésű és aktív kutya, amely boldog és karakteres benyomást kelt. Itt találhatók a fajta főbb jellemzői és tulajdonságai:

Általános Megjelenés

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier közepes méretű, kompakt kutya, amely búzaszínű, puha szőrzettel rendelkezik, ami laza fürtökben vagy hullámokban hullik. A kutya aktív, rövid párkapcsolatú, erős és jól felépített. A szerkezetében és mozgásában jól kiegyensúlyozott, semmiképpen sem eltúlzott. A fajta négyszögletű, felfelé álló fejjel és farokkal, boldog és karakteres kutya látszatát keltve.

Jellemzők

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier természetes terrier erős sportoló ösztönökkel rendelkezik. Szívós és erős alkatú, tele önbizalommal és humorról tanúskodik. Ragaszkodó és intelligens társ, aki jókedvű és lendületes.

Vérmérséklet

Ez a fajta jókedvű, lendületes és játékos. Tele van önbizalommal és humorral. Ragaszkodó és intelligens társ, aki mindig kész a játékra.

Fej és Koponya

A fej lapos, mérsékelten hosszú és dúsan borított szőrzettel, ami előre omlik a szemre. A koponya közepes szélességű, de nem durva. A stop jól definiált, az arc csontjai nem kiemelkedőek. Az orr és a szem közötti távolság nem hosszabb, és lehetőleg rövidebb, mint a szem és a nyakszirti távolság. Az állkapocs erős és büntető, a pofa négyszögletes és nem utal a csipkelődésre. Az orr felső vonala teljesen egyenes és párhuzamos a koponyával. Az orr fekete és a kutya méretéhez képest nagy. A fej általában erős, anélkül, hogy durva lenne.

Szemek

A szemek tiszták, világos sötét mogyoró színűek, közepes méretűek és szorosan illeszkednek. Alattuk erős szemöldök található, és a szemperemek feketék.

Fülek

A fülek V alakúak és a koponya szintjén hajtogatottak. Az elülső szélük kissé lefelé hajol, hogy szorosan az arc mentén feküdjenek, a hátsó élük pedig kissé távolabb áll a fej oldalától. A fülek bőrösei vékonyak, kis és közepes méretűek, és szörrel és rojtokkal vannak borítva.

Száj

Az ajkak feszesek és feketék. A fogak nagyok és erősek. Az állkapocs erős, és tökéletes, szabályos ollós harapással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és az állkapcsokhoz képest egyenesen állnak.

Nyak

A nyak közepesen hosszú, erős, izmos és enyhén ívelt. Torokfájás nélkül. Fokozatosan szélesedik felé, és tisztán fut a vállakba.

Elülső Negyedek

A vállak hosszúak és jól hátradőltek, a pontoktól a marig befelé dőlnek. Nem laza, finom, hanem izmosak. Bármilyen szögből nézve a mellső lábak tökéletesen egyenesek. Jó csontozat és izomzat. A lábszár erős és rugalmas. A mellkas közepesen széles.

Test

A test kompakt, erős és rövid ágyékkal. A hát erős és vízszintes. A bordák jól íveltek, kerekség nélkül, és mély mellkast biztosítanak viszonylag rövid kötésekkel. A hát hossza a marponttól a farok tövéig körülbelül ugyanannyi vagy valamivel kisebb, mint a marponttól a talajig.

Hátulsó Végtag

A combok erősek és izmosak. A hátsó lábak jól fejlettek, erős izomzattal és jól hajlított combokkal. A csánk jól leengedett, sem be, sem ki nem fordul.

Lábak

Az előlábak erős és kompaktak, sem be, sem ki nem fordulnak. A jó mélységű párnák és fekete körmök jellemzik őket.

Farok

Korábban szokásosan dokkolt farok, amely magasra állított, vidáman hordozva, de soha nem hátul. A farok nem hullámos és nem túl vastag.

Dokkolás nélkül, a farok magasan fekszik, vidáman hordozza, de soha nem a háton, nem görbül, és nem túl vastag. A hegye enyhén ívben előrehajolhat. Hossza általános egyensúlyban van a többi kutyával.

Járás és Mozgás

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier mozgása szabad, kecses és élénk. A kutya hosszú, alacsony lépésekkel halad, jól koordinált akcióval elöl és hátul. A fej és a farok magasan tartva, a hátvonal szintben marad.

Bunda

A bunda puha és selymes, nem gyapjas, és nem drótos. A szőrzet lazán hullámos vagy göndör lehet, de ha göndör, akkor nagy, könnyű és laza fürtökkel. A szőrzetnek természetesen kell folynia és esnie. Bőséges szőrzet borítja az egész testet, különösen dús a fejen és a lábakon. A lábszőrzet hossza elegendő ahhoz, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítson a fej és a test szőrzete között. Az érett szőrzet hosszában vagy textúrájában nincs szezonális változás. A túlvágást vagy a stilizálást büntetni kell. Kiállítási célból a bundát rendbe lehet tenni, hogy szép körvonalat kapjon. A szőrzet színe és textúrája körülbelül 24 hónapig nem stabilizálódik, ezért fiatal kutyáknál bizonyos mozgásteret kell adni.

Szín

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier jó tiszta búza színű, érő búza árnyalatban. A fehér és a piros szőr nem kívánatosak. Sötét árnyékolás a füleken nem szokatlan. Az éretlen szőrzetben gyakran előfordulhat enyhe ingadozás a szín intenzitásában, de az összhatásnak világos búzaszínűnek kell lennie. Az éretlen szőrzetben gyakran előforduló sötét általános szín és a még sötétebb foltoknak körülbelül 18-24 hónapig el kell tűnniük.

Méret

A kutyák magassága körülbelül 46-49 cm (18-19 ½ hüvelyk), mérve a marponttól. A szukák kisebbek, mint a kutyák. A kutyák súlya körülbelül 16-20,5 kg (35-45 font), míg a szukák valamivel kevesebbet nyomnak.

A Lágyszőrű Búzaszínű Terrier egy igazi karakteres és kiegyensúlyozott kutya, aki kiválóan illeszkedik a terrier fajták közé. Puha, selymes szőrzete és élénk, barátságos személyisége teszi őt vonzó társállattá. Ezen információk alapján most már ismerheted és megértheted a fajta legfontosabb jellemzőit és tulajdonságait. Ha tervezel egy ilyen terrier beszerzését, gondoskodj róla, hogy megfelelő gondoskodást és mozgásteret biztosíts számára, valamint tegyél meg mindent a boldog és egészséges életéért.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content