Karácsonyi ételek – mit ne adjunk kutyának karácsonykor

A karácsony az egyik legcsodálatosabb időszak az évben, amikor finom és ínycsiklandó ünnepi ételeket osztunk meg barátokkal és családdal. Habár kutyája is a szeretettei között van, egyes emberi ételek megosztása vele nagyon megbetegítheti, és akár halálos is lehet.

Decemberben a kutyákat 75 százalékkal gyakrabban kezeli az állatorvos, mert olyan emberi ételeket ettek, amelyek mérgezőek számukra, mint bármely más hónapban, így fontos tudni, milyen ételeket ne adjunk kutyánknak.

Karácsonyi ételek, amiket ne adjunk a kutyának

Számos népszerű étel, amelyeket általában Karácsonykor fogyasztunk, károsak lehetnek a kutyánknak. Ide tartoznak:

 • Csokoládé
 • Karácsonyi sütemények, mézeskalács és puding
 • Szárnyas hagymatöltelék
 • Egyéb ételek, például bizonyos diófélék, kék sajt, zsíros és sós ételek stb.

Karácsonykor figyeljen különösen a kutyájára. Ne engedje, hogy bármelyik ételt megegye, amit nem kellene, és tartsa az veszélyes ételeket a tappancsaiktól távol.

Ha arra gondol, hogy adna a kutyájának a karácsonyi vacsorából, nézze meg néhány tippünket arról, hogyan teheti ezt biztonságosan.

Csokoládé

Karácsony körül minden otthonban több csokoládé található, mint bármely más évszakban. Nem meglepő tehát, hogy a csokoládémérgezéses esetek száma a legmagasabb decemberben és ez az egyik leggyakoribb ok, amiért a kutyák kritikus állapotban látogatják az állatkórházakat ebben az időszakban.

Tippek a kutyájának biztonságosan tartásához a csokoládétól

A karácsonyi időszak alatt gondoskodjon arról, hogy minden csokoládé elérhetetlen legyen a kutyájától. Ide tartoznak:

 • Csokoládé pénzek a karácsonyfán
 • Adventi naptárak
 • Karácsony napján kibocsátott csokoládé dobozok
 • Bekötött csokoládéval borított ajándékok a karácsonyfánál (csak azért, mert be van csomagolva, még nem jelenti azt, hogy a kutya nem érzi meg)
 • Bár a csokoládécsomagolók nem mérgezőek, ha megeszik, akadályozhatnak. Ez nagyon veszélyes lehet és sebészeti beavatkozást igényelhet. Az elzáródás jelei lehetnek hányás, lassú, étvágytalanság, székletproblémák vagy nehézség a székletürítéssel.

Mi a teendő, ha a kutyám csokoládét evett?

Hívja meg az állatorvost azonnal. Ha a kutyája beteg, lehet, hogy azonnal el kell vinnie őket az állatorvoshoz. Ha lehetséges, próbálja meg előre értesíteni a vállalatot a helyzetről, hogy tudják, mire számíthatnak és felkészülhessenek.

Hogy segítsen az állatorvosának megállapítani a helyzet súlyosságát, próbálja meg megtalálni a csomagolást, amely információkat adhat arról, hogy mennyit ettek, mennyi volt az ételnek a csokoládé tartalma és milyen fajtájú csokoládé volt (sötét, fehér, tej stb.).

Ne próbálja meg öklendeztetni a kutyáját, mert ez néha még rosszabbá teheti őket.

Tudjon meg többet a csokoládémérgezésről.

Karácsonyi sütemények, mézeskalács és puding

Minden ezek az ünnepi finomságok szárított szőlőt tartalmaznak aszalva, mint mazsola, ribizli vagy sultána. A szőlő, valamint az összes szárított változata ismert toxikus hatású kutyák számára. Valójában úgy tartják, hogy ezek a szárított gyümölcsök mérgezőbbek, mint maga a friss szőlő.

Egyéb veszélyes szárított gyümölcsök a karácsonyi időszakban:

 • Stollen
 • Csokoládé borítású mazsola
 • Gyümölcskenyér

Hívja meg az állatorvost minél hamarabb, ha a kutyája bármennyi szőlőt, vagy annak szárított változatát (mazsola, sultána vagy ribizli) eszik. Néha már kis mennyiség is káros lehet a kutyáknak.

Tudjon meg többet a szőlő, mazsola, ribizli és sultána veszélyeiről.

Hagymatöltelék

A hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, a saláta és a snidling mind az Allium családhoz tartozik, és megtalálhatók a legtöbb karácsonyi töltelékben. Ezek a növények olyan anyagot tartalmaznak, amely károsíthatja a kutya vörösvértestjeit és életveszélyes vérszegénységet okozhat.

Mi a hagymamérgezés jele a kutyákban?

A jelek néhány napig nem mutatkozhatnak meg, de hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom, álmosság, fáradtság, étvágytalanság és gyors légzés is előfordulhat. Karácsonykor győződjön meg róla, hogy a kutyáját távol tartja a hagymatölteléktől, hagymás mártásoktól vagy bármilyen egyéb allium-alapú ételektől.

Mi a teendő, ha a kutyám hagymatölteléket evett?

Ha a kutyája bármilyen hagymát vagy más allium családtagot tartalmazó ételeket evett, lépjen kapcsolatba az állatorvosával tanácsért. A mérgezés tünetei néha késleltethetők, így még akkor is érdemes segítséget kérni, ha a kutyája jól van. Soha ne próbálja meg öklendeztetni a kutyáját, mert ez néha még rosszabbá teheti a dolgokat.

Egyéb ételek, amiket kerülni kell

 • Makadámia diók
 • Kék sajt
 • Alkohol
 • Csontok
 • Zsíros ételek
 • Penészes ételek

Gondolja meg, hogy adna-e kutyájának karácsonyi vagy sült ételt?

Amikor leül az ünnepi étkezésre, jó lenne néhány falatot adni a kutyájának is, de vajon ez rendben van-e, és ha nem, van-e módja annak, hogy ezt biztonságosan tegye?

Nagyon sok olyan étel, amelyet hagyományosan Karácsonykor fogyasztanak, mérgező a kutyák számára, túl zsíros vagy túl sós számukra. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy egy finomság miatt rosszul érezze magát a kutyája, vagy még rosszabb, hogy elkerülhetetlen legyen az állatorvoshoz vezető út.

Néhány tipp, hogyan kezelje a kutyáját biztonságosan karácsonykor:

 • Ha valamit ad a kutyájának, még ha “biztonságos” is, csak adjon neki kis mennyiséget. Az ismeretlen ételek még mindig okozhatnak emésztési zavarokat vagy túlzottan kellemetlen szélrohamot.
 • Ha ad ajándékot, győződjön meg róla, hogy csökkenti az étkezését annak érdekében, hogy kiegyensúlyozza a napi kalóriabevitelét.
 • Még akkor is, ha kutyatáplálékot vagy csemegéket ad, ügyeljen rá, hogy ne adjon nekik túl sokat. Még akkor is, ha karácsony van, nagy mennyiségű étel veszélyes lehet a kutyájának, különösen ha a kutyát a táplálás után néhány órával mozgatja.
 • Tudjon meg többet arról, milyen egészséges csemegéket adhat kutyájának.

Mit tegyen, ha úgy gondolja, hogy a kutyája valamit megehetett, amit nem kellett volna?

Ha úgy gondolja, hogy a kutyája valamit megehetett, megérintett vagy belélegzett, amit nem kellett volna, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Soha ne próbálja megöklendeztetni a kutyáját. Az ilyesmi megkísérlése más komplikációkat okozhat, ami károsíthatja a kutyát.

Dolgok, amiket elmondhat az állatorvosának

Egy vészhelyzetben segítheti az állatorvosi gyakorlatot, hogy tájékozott döntést hozzon arról, hogy a kutya számára szükséges-e kezelést nyújtani, és ha igen, mi lenne a legjobb kezelés. Amennyire csak lehetséges, adja meg az állatorvosának az alábbi információkat:

 • Milyen méregnek gondolja, hogy a kutya ki volt téve (pl. csokoládé, ibuprofén stb.). Tartalmazzon bármilyen terméknévet vagy összetevőlistát, ha releváns.
 • Mennyi idő alatt voltak kitéve a méregnek (pl. 500 mg, 500 ml, egy tabletta stb., Még közelítőleg is segíthet).
 • Mikor volt a kutya kitéve a méregnek (például 5 perc, 5 óra vagy 5 napja).
 • Ha a kutya rosszul volt, és ha igen, milyen klinikai hatásokat tapasztaltak.

Az állatorvos számára könnyebb egy mérgezett kutyát kezelni, ha minél előbb kezelik. Ha kétségei vannak, ne várja meg, hogy a kutya rosszul legyen, mielőtt tanácsot kérne.

Mit vigyen magával az állatorvoshoz?

Ha valóban el kell vinnie a kutyáját az állatorvoshoz, győződjön meg arról, hogy magával viszi a releváns csomagolást vagy a méregmintát, például növény- vagy gomba darabjait. Mindig győződjön meg róla, hogy Ön is védve van, és ne mérgeződhessen meg közben. Vigyázzon kutyájára, és tartsa távol az ételektől és anyagoktól, amelyek veszélyeztethetik őt. Karácsonykor is ügyeljen rá, hogy kedvence egészséges és boldog maradjon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content