Hogyan tanítsd meg a kutyádat a szobatisztaságra?

Kutya tréning: A kulcs a megfelelő rutin kialakítása

A kölyökkutya WC-kiképzése meglehetősen egyszerű folyamatnak kell lennie, mindaddig, amíg időt és befektetést szánsz a megfelelő rutin kialakítására. Kezdetben a rutint a kölyökkutya igényei szerint kell felépítened, és ezek megbízhatóan kiszámíthatók, különösen, amikor még nagyon fiatalak.

Egy hasznos eszköz a következetes naplóvezetés, hogy nyomon követhesd, mikor eszik, alszik, vizel és ürít a kutyád. Egy egyszerű naplólista megteszi. Emellett, mindenkori műveletnél ismételd meg a megfelelő jelzőszavakat. Ezzel a módszerrel megtaníthatod a kiskutyádnak az összefüggést a szavak és a cselekedetek között, ami segíti a további tréninget.

Mikor vigyed ki a kutyádat a szabadba?

Fontos, hogy az étkezési és alvási ciklusokat figyelembe vedd, amikor kutyád WC-kiképzéséről van szó. Például, ébredés után azonnal vigyed ki a kutyát, mivel ekkor gyakran szükségük van vizelni. Az étel elfogyasztása serkenti az emésztőrendszert, így az evés után általában tizenöt percen belül vizelnek, és fél órán belül ürítenek. Ne felejtsd el, hogy a kölyökkutyák hólyagja még nem szabályozza megfelelően, így legalább óránként vagy két óránként ki kell vinni őket a szabadba. Ráadásul gyakran spontán vizelhetnek, amikor izgatottak, tehát ha aktívak, játszanak vagy felfedeznek, időről időre vigyél ki őket.

Jutalom alapú képzés

Egy hatékony tréning során mindig menj ki a kutyáddal a kertbe, és jutalmazd meg, amikor sikeresen elvégezi a dolgát. Használj jelzőszavakat, például “szép volt, ügyes vagy”, hogy megtanítsd neki a kívánt viselkedést. Kölyökkutyáid hajlamosak a megszokásokra, tehát korán mutasd be nekik a kertet, mint a WC-jüket, hogy elkerüld a későbbi problémákat.

Gyakori WC-kiképzési hibák

Számos hiba előfordulhat a kutyák WC-kiképzése során. Ne kövessük el az alábbi hibákat:

 1. Túletetés
 2. Nem megfelelő étrend vagy különböző ételek adása
 3. Nem etetni rendszeres időközönként
 4. Rossz időpontban történő etetés (ami éjszakai székletürítést okozhat)
 5. A kiskutya megbüntetése a benti balesetek miatt
 6. Sós ételek (pl. kockákból készült alaplé) etetése, ami miatt többet isznak
 7. Ammónia alapú tisztítószerek használata
 8. Elvárni, hogy a kiskutya megmondja, mikor kell kimennie
 9. Nyitva hagyni a hátsó ajtót, hogy a kiskutya kedve szerint jöhessen-menjen
 10. Ha túl sokáig hagyod magára a kiskutyát
 11. A “jólány” vagy a “jó fiú” szavak tévesen társítása vécé közben
 12. Hozzáférés a szőnyegekhez vagy szőnyegekhez
 13. Lustaság a részedről
 14. Ha egyedül hagyod a kutyát a kertben

Hogyan tanítsd meg a kiskutyádat sétálni

Sok gazdi meglepődik, amikor fiatal kutyájuk otthon tartja magát sétáltatás közben. A megoldás az, hogy megváltoztasd a rutint. Nagyon korán kelj fel, hogy kutyádhoz vezesd, és vigyázz, hogy az otthoni környezetben is megtanítsd neki a kívánt viselkedést. Ha mégsem sikerül, és otthon lett a baleset, vigyed ki azonnal, hogy a kutyus megérthesse a kívánt viselkedést.

Tudni kell, hogy a kutyák kiképzése számos módon történhet, és ha bármilyen kétséged van, mindig kérj szakértő tanácsot. Azonban a fent említett módszerek segíthetnek a kutyád szobatisztaságának kialakításában.

(Kép forrása: Flickr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content