Hogyan segíthetek a kutyámnak hozzászokni az egyedül töltött időhöz?

Ahogy az ünnepek és különféle “lezárások” elmúlnak, lehet, hogy Önnek és kutyájának is szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy újra hosszabb időre külön kell lenniük. A jó hír az, hogy ezt a kutyája képzésével és megfelelő felkészüléssel könnyebbé teheti mindkettejük számára. A következő lépéseket követve segíthet kutyájának hozzászokni az egyedül töltött időhöz:

1. Gondolja át, hol hagyja a kutyáját

Először is, válasszon ki otthonában egy olyan területet, ahol kutyája biztonságban van és megkezdheti a képzést. Olyan helyet válasszon, ahol a kutyája nem látja, amikor távozik, mivel ez növelheti szorongását. Kerülje el azokat a helyeket is, ahol a kutyája kint lévő dolgokat láthat az ablakon keresztül, mert ez zavaró lehet számára.

Kutyáknak általában tetszenek a hangulatos, csendes sarkok, ahol biztonságban érzik magukat. Az állatok, mint az ebek és macskák, gyakran szeretik a saját területüket, ahol érzik magukat biztonságban. Hasznos lehet egy láda vagy beltéri kennel használata, amit kutyája már ismer és elfogad. Ezenkívül a kennel segít kutyájának tisztán tartani a környezetét, mivel nem hajlandó szennyezni az alvóhelyét.

2. Előkészítés és kényelem

Helyezze el kutyájának a pihenésére szolgáló kényelmi elemeket, például egy kényelmes ágyat vagy takarót az elkijelölt területen. A kutyák szeretik a saját helyüket, ahol pihenhetnek és biztonságban érezhetik magukat.

Az egyik lehetőség, amit megfontolhat, az, hogy hagyja bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, hogy tompítsa a külső zajokat, amelyek szorongást okozhatnak a kutyájának. Sok kutyát megnyugtat a háttérzene vagy a fehér zaj. Emellett zárja be a függönyöket vagy a redőnyöket, hogy minimalizálja azokat a külső ingereket, amelyek zavarhatják kutyáját.

Fontos lehet egy kamera használata is, hogy lássa és kommunikáljon kutyájával, különösen azokban az esetekben, amikor nem tud jelen lenni otthon. Ez lehetővé teszi számára, hogy kapcsolatot tartsanak, még ha távol vannak is egymástól.

3. Helyi képzés

A következő lépés a kutyájának hozzászoktatása az elkijelölt helyhez és annak pozitív megerősítéséhez.

 • Jó asszociáció létrehozása: Válasszon ki egy kulcsszót, például “hely”, “ágy” vagy “kennel”, amit használni fog a kutyájának arra tanítására, hogy menjen a kijelölt helyre. Használjon finomságokat, hogy ösztönözze kutyáját a pozitív hely felkeresésére.
 • Cége csaliként: Használjon olyan finomságokat, amelyeket kutyája szeret, és dobjon néhányat a kijelölt helyre, hogy a kutya könnyen hozzáférhessen. Ezzel segítheti kutyáját annak megtanulásában, hogy ez a hely kényelmes és vonzó.
 • Nyugodt viselkedés megerősítése: Ha kutyája elvégezte a feladatot, például lefekvés az ágyára, jutalmazza meg finomsággal. Ne csináljon felhajtást vagy élénk mozdulatokat, és hagyja, hogy kutyája megértse, hogy a helyre menés jó dolog.

4. Csökkentse a kutyája függőségét

Fontos, hogy ne legyen a kutyája túlzottan függőségét, így a jutalmazást idővel le kell csökkenteni, és hagyja, hogy kutyája egyre többet legyen egyedül. A hosszú távú cél az, hogy a kutyája kényelmesen el tudjon tölteni időt saját magában.

5. Távolodjunk el

A következő lépés az, hogy fokozatosan növelje a távolságát kutyájától. Ismételje meg a lépéseket, és hagyja kutyáját egyre hosszabb ideig egyedül, miközben lassan távolodik. Az ideális a fokozatos felépítés, hogy a kutyája ne érezze szorongását, amikor egyedül marad.

6. Felépítési idő:

Fontos, hogy reálisan nézze, mennyi ideig hagyhatja egyedül kutyáját anélkül, hogy problémák merülnének fel. A kutyák szükségletei változnak, de ne várjon el túl sokat egy kutyától. Az egyedül töltött idő ideje függ a kutyájától és az állapotától. Nagyon fontos, hogy ne hagyja el kutyáját olyan hosszú ideig, hogy kényelmetlenül vagy szorongóan érzi magát.

Az állatok jólétének és kényelmének mindig az első helyen kell állnia. Ne feledje, hogy minden kutyának és tulajdonosnak sajátos igényei és képességei vannak, és a képzést mindig a saját kutyájára szabja. Ha bármilyen nehézségbe ütközik, vagy a kutyája túlságosan szorong, kérje ki egy szakember segítségét, például egy viselkedésterapeutát vagy egy kutyakiképzőt.

Az idő és türelem, amit az egyedül töltött időhöz való hozzászoktatásba fektet, megéri, és segít a kutyájának és Önnek egyaránt kényelmesebbé és kiegyensúlyozottabbá válni.

Tipp: Hogyan segíthet kutyájának az egyedül töltött idő fokozatos bevezetésében:

 1. A kis időszakok gyakorlása: Kezdje azzal, hogy hagyja egyedül kutyáját rövid időkre, majd fokozatosan növelje az időt, amit egyedül kell töltenie. Például kezdjen néhány perccel, majd a következő napokban növelje 10, 15 vagy 30 percre. A kulcs az, hogy kutyája hozzá tudjon szokni a fokozatos változáshoz.
 2. Egy kedvenc játék vagy tevékenység: Mielőtt elmenne, adjon kutyájának valamilyen tevékenységet vagy játékot, ami lekötő és szórakoztató. Például kaphat egy okosjátékot, amelynek kibontása és megoldása egy kihívást jelent a kutyájának.
 3. Zene vagy fehér zaj: Sok kutya nyugodtabb, ha a háttérben megy a zene vagy fehér zaj. Kísérletezzen különböző zenékkel vagy hangokkal, hogy megtalálja, mi a legnyugtatóbb kutyájának.
 4. Kényelmes környezet: Gondoskodjon arról, hogy a kutyája komfortos környezetben legyen. Legyen számára elérhető víz, és hagyjon neki egy párna, takarót vagy az ágyát, ahol pihenhet.
 5. Ne fussa fel magát előtte és utána: Ne csináljon nagy csendes bucsút, amikor elindul, és ne fussa fel magát, amikor visszaérkezik. Legyen nyugodt és higgadt, hogy kutyája is megnyugodjon.
 6. Megfelelő séták és testmozgás: Ne feledje, hogy egy kifáradt kutya kevésbé szorong, amikor egyedül van. Rendszeresen sétáltassa vagy játsszon vele, mielőtt elhagyja.
 7. Előkészületek hosszú távú hiányokra: Ha tudja, hogy hosszabb időre el kell hagynia kutyáját, kérjen meg valakit, aki segít ellátni az ellátását, például egy kutyasétáltatót vagy egy barátot. Ne hagyja egyedül túl hosszú időre.
 8. Kutyakiképző vagy viselkedésterapeuta segítsége: Ha problémák merülnek fel, és kutyája folyamatosan szorong, vagy az egyedül töltött idővel kapcsolatos képzés nehézségekbe ütközik, ne habozzon kérni szakember segítségét.

Az egyedül töltött időhöz való hozzászoktatás türelmet és kitartást igényel mind az Ön, mind kutyája részéről. Azonban ezek az erőfeszítések segítenek kutyájának kényelmesebbé és magabiztosabbá válni az egyedül töltött idő során. A pozitív képzés és a szeretet tele van előnyökkel mind kutyája, mind az Ön számára, és hozzájárul ahhoz, hogy együtt kiegyensúlyozott és boldog életet élhessenek.

(Kép forrása: pexels)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content