Hőguta kutyáknál: Ismerje fel, előzze meg és kezelje

Mikor a hőmérséklet emelkedik a meleg tavaszi napokon vagy a forró nyári hőhullámok idején, kutyája nagyobb kockázatnak van kitéve a hőguta (más néven hőség okozta betegség, hőkimerültség, napszúrás vagy hipertermia) kialakulásának. De mi okozza, hogyan lehet megelőzni, és hogyan segíthetünk egy túlmelegedett kutyán?

Amit a kutyák hőgutájáról tudni kell

Bármelyik kutyában előfordulhat hőguta, de egyes kutyák nagyobb veszélynek vannak kitéve. Például a nagytestűek, energikusak, túlsúlyosak, vastag szőrűek vagy lapos arcúak. A hőguta lehetőség szerint az év bármely szakában előfordulhat, de gyakran a forró nyári napokon sétáltatják a kutyákat, így ebben az időszakban a kockázat magasabb. Fontos, hogy a gazdik felismerjék a hőguta jeleit (erős zihálás, fáradtság és csöpögés), és ha gyanítják, hogy kutyájukat érintheti, azonnal forduljanak állatorvoshoz. Az állatorvosok által hőguta miatt kezelt kutyából 7-ből 1 meghal. Ahhoz, hogy a hőgutát szenvedő kutyát a lehető legnagyobb túlélési esélyek biztosítsák, azonnal le kell hűteni, és minél előbb állatorvoshoz kell vinni.

Mi is az a hőguta?

A hőguta akkor fordul elő, amikor a kutya teste nem tud megbirkózni a belső hőmérséklet-emelkedéssel. A kutyák nem bírják olyan jól a magas hőmérsékletet, mint mi, és csak a szőrrel nem borított területeken tudnak izzadni, mint például a mancsaik és az orruk. Melegben a kutyák többnyire lihegve hűsölnek le, de néha ez sem elég. A testhőmérséklet emelkedése károsítja szöveteiket és szerveiket, ami rossz közérzetet okoz. Súlyos esetekben a hőguta szerveik károsodásához vezethet, és akár halálos is lehet.

Mi okozza a hőgutát?

A hőguta okai sokfélék lehetnek. A kutya túl meleg környezete vagy az izmaik túl sok hőt termelhetnek az edzés során, vagy mindkettő. A kutyák nagyobb a kockázata a hőguta kialakulásának, ha nincs víz, jó levegőáramlás vagy árnyék. Kutatások kimutatták, hogy a hőguta leggyakoribb okai a következők:

 1. Túlzott testmozgás vagy testmozgás forró napokon (az esetek körülbelül 75%-ában).
 2. Nem bírja a meleget (az esetek 13%-ában).
 3. Forró járműben lenni (az esetek körülbelül 5%-ában).
 4. Forró épületben lenni (az esetek körülbelül 3%-ában).

A hőguta leggyakrabban május és augusztus között fordul elő, amikor melegebb az idő, de a túlzott testmozgásból eredő hőguta egész évben előfordulhat. Nagyon meleg időben még az enyhe testmozgás is hőgutát okozhat, mivel a testmozgás által kiváltott hőgutában szenvedő kutyák közel 70%-a rosszul érzi magát, miután sétálni indul egy forró napon. Azok a kutyák, amelyek nem szoktak hozzá a meleg időjáráshoz, például kánikula idején, vagy azok, akik hűvösebb helyről melegebbre utaztak, nagyobb valószínűséggel érintettek.

Mik a hőguta jelei?

A kutyák testhőmérsékletét általában 37-39°C körül tartják, de ahogy belső hőmérsékletük emelkedik, különösen 41°C fölé, hőguta jelei jelennek meg rajtuk. Minél melegebb a kutya, és minél tovább marad magas a hőmérséklete, annál jobban károsodnak szövetei és szervei.

A hőguta jelei gyorsan előrehaladhatnak, és a következők lehetnek:

 • Erős zihálás, még akkor is, ha nem edz.
 • Légzési problémák, különösen lapos arcú kutyáknál.
 • Fáradtság.
 • Merevség vagy mozgási hajlandóság.
 • Zavar.
 • Nem tud egyenes vonalban sétálni.
 • Összeomlás.

Ha úgy gondolja, hogy kutyája hőgutát kapott, létfontosságú, hogy azonnal forduljon állatorvosához, miközben lehűti a kutyát. A korai tanácsadás és kezelés elengedhetetlen a kutya életének megmentéséhez. Kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Királyságban, bár minden hetedik kutyát, amelyet hőguta miatt állatorvoshoz visznek, elpusztul, az enyhe tünetekkel korán észlelt kutyák 98%-a valószínűleg túléli.

Hogyan segíthetünk a hőgutát szenvedő kutya kezelésében?

Minden hőgutát szenvedő kutyát állatorvosnak kell látnia, különösen, ha nagyon rosszul érzi magát vagy eszméletlen. Ha nem tudja, hol van a legközelebbi állatorvosa, keresse meg a közeli állatorvost az interneten. Fontos, hogy a lehető leghamarabb kezdje el lehűteni kutyáját, mivel ez nagyban befolyásolhatja, hogy túléli-e.

Tippek a hőguta esetén nyújtott segítséghez:

 1. Hagyja abba az edzést, vigye ki őket a melegből az árnyékba.
 2. Hívjon állatorvost tanácsért.
 3. Tedd le őket hűvös padlóra.
 4. Adjunk nekik kis mennyiségű vizet.
 5. Óvatosan öntsön vizet a kutya testére, vagy ha kevés a víz, szivaccsal. Főleg a nyakukra, a hasukra és a belső combjukra koncentráljon. Ideális esetben ezt addig kell folytatni, amíg a légzésük vissza nem tér a normális értékre. Ügyeljen arra, hogy a kutya ne szívjon be vizet, miközben megpróbálja lehűteni.
 6. Hűvös levegővel szellőztesse át őket, vagy ha lehetséges, helyezze őket légkondicionált helyiségbe vagy autóba. A legyeztetésnek vagy légkondicionálásnak a hatása akkor lesz a legnagyobb, ha már nedvesek.

Korábban azt hitték, hogy az érintett kutya gyors lehűtése sokkot okozhat. Ezt a tanácsot most megkérdőjelezik, ezért mindig beszéljen állatorvosával, aki elvezeti Önt, hogyan segíthet a legjobban kutyájának.

Mikor van túl meleg a kutyák számára?

A hőguta az év bármely szakában előfordulhat, de mivel egyes kutyák kevésbé tudják lehűteni magukat, nehéz megmondani, hogy melyik hőmérséklet biztonságos. A legtöbb kutya jól érzi magát a 15-25°C közötti hőmérsékleten, de ez nagymértékben függ életkorától, fajtájától, méretétől, szőrzethosszától, a mozgás mennyiségétől, valamint egészségi állapotától és edzettségétől. Egyes kutyák nehezen tudják fenntartani az alacsony testhőmérsékletet, még alacsonyabb hőmérsékleten is.

Mely kutyákat fenyegeti leginkább a hőguta?

Bár a hőguta minden kutyát érinthet, néhány kutya nagyobb kockázatnak van kitéve. Több tényező is befolyásolhatja a kutyák hőgutára való hajlamát:

 • Túlsúly
 • Lapos arcú
 • Energikusabb
 • Nagyobb méret, különösen a 50 kg felettiek
 • Hosszabb vagy vastagabb bunda
 • Egészségügyi problémák, beleértve a kiszáradást vagy a szív- vagy légzési problémákat

A kockázati tényezők között szerepel az életkor, a fajta, a méret, a szőrzet hossza, a mozgás mennyisége, az egészségi állapot és az edzettség is. Bizonyos kutyák nehezebben képesek fenntartani az alacsony testhőmérsékletet, még alacsonyabb hőmérsékleten is.

Az energikusabb kutyáknál nagyobb a hőguta kockázata, mivel fizikailag aktívabbak, és az izomzatuk által termelt hő hozzájárulhat a testhőmérséklet emelkedéséhez. Az idősebb kutyák kevésbé aktívak, de az életkorral összefüggő egészségügyi problémák megnehezíthetik számukra a testhőmérséklet szabályozását. A nagyobb kutyák, a túlsúlyos és a hosszabb vagy vastagabb szőrű kutyák könnyebben megtartják a testhőt, így nehezebben hűlnek le. A lapos arcú kutyák, például a bulldogok, a francia bulldogok és a mopszok nehezebben veszítik el a hőt a rövidebb szájkosárral, ami kisebb felületet jelent a hő leadásához.

Összegzés

A hőguta egy komoly veszély a kutyák számára, különösen a meleg időjárás során. Fontos, hogy a gazdik felismerjék a hőguta jeleit, és megfelelő lépéseket tegyenek annak megelőzése és kezelése érdekében. Ne hagyja kutyáját hosszú ideig kitéve a forróságnak, és mindig gondoskodjon arról, hogy legyen elég víz és árnyék rendelkezésre. Ha úgy gondolja, hogy kutyája hőgutát kapott, azonnal forduljon állatorvoshoz, mivel az idő nagy szerepet játszik a gyors és hatékony kezelésben. A megfelelő figyelem és gondoskodás segítségével a kutyák élvezhetik a meleg időt anélkül, hogy veszélyeztetve lennének a hőgutával szemben.

(Kép forrása: Flickr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content