Gyermekbiztonság a kölykök kutyák körül

Az állattartás, különösen a kutyatartás, rendkívül előnyös lehet a gyerekek számára, mivel segít nekik megtanulni a felelősségvállalást, az empátiát, a mozgást és a szórakozást. Az ilyen kapcsolatok hozzájárulhatnak a gyerekek önbizalmának növeléséhez is. Azonban a gyerekek és kutyák közötti kapcsolatok kialakítása és fenntartása felnőttek, különösen a szülők feladata. Amikor kiskutya vagy új baba érkezik a családba, néhány fontos lépést kell követni annak érdekében, hogy biztonságos és harmonikus legyen a kölcsönhatás. Ebben a cikkben bemutatjuk ezeket a lépéseket.

(Életünk Legjobb Éve! A baba és a kiskutya együtt nőnek fel!)

Játssz a kutyáddal

A legtöbb kutyaharapás otthon, gyerekek és kutyák között történik, de ezeket az incidenseket könnyen elkerülhetjük néhány egyszerű óvintézkedéssel.

 • Ne hagyd, hogy a gyerekek lesben álljanak: Soha ne hagyd, hogy a gyerekek hirtelen megijessék vagy zaklassák a kiskutyát. Ha a gyerekek játszani szeretnének, kérjék meg a kutyát, hogy csatlakozzon hozzájuk. Ha a kutya nem kívánja, ne erőltesd rá.
 • Csendes idő: Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy a kiskutyának is szüksége van csendes időre, pihenésre. Fontos, hogy tiszteletben tartsák a kiskutya saját terét, különösen akkor, amikor a kutya nyugalmat igényel.
 • Figyelj a kutyák jeleire: A kiskutyák, különösen a csecsemők, hajlamosak az ingerlékenységre és a túlzott izgalomra. A gyerekeket és a kutyákat soha ne hagyjuk kettesben, és figyeljünk az állatok és a gyerekek viselkedésére.

Interakció a kiskutyával és más kutyákkal

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy a kiskutyák nem játékszerek vagy babák. Az állatoknak is szükségük van pihenésre és saját területre.

 • Tartsd távol az arcot: A legtöbb kiskutya nem szereti, ha az arcához közel hajolnak. Tanítsd meg a gyerekeket arra, hogy ne próbálják meg simogatni vagy ölelni a kiskutyát a fejénél vagy az arcánál.
 • Fontos szabályok: A gyerekeket legalább 10 éves korukig nem tekintik jogi értelemben felelősséggel az otthon kívüli kutyákért. Amikor más kutyákkal érintkeznek, először kérjenek engedélyt a kutya tulajdonosától.

A baba bevezetése a családba

Az új baba érkezése a családba zavarba ejtő időszak lehet a kutyánk számára. Az alábbi lépéseket kövessük, hogy könnyebbé tegyük ezt az átmenetet és biztosítsuk, hogy a kapcsolat a baba és a kutya között boldog és biztonságos legyen.

Mielőtt a baba megérkezik

 • Kiképzés: Győződj meg róla, hogy a kutyád jól képzett. Ismerje meg az alapvető engedelmességi parancsokat, és válaszoljon a “nem” szóra is.
 • Rutin kialakítása: Szoktasd meg a kutyát az új rutinhoz, amely a baba érkezésével jár. Például, ha a kutya hozzászokik ahhoz, hogy rövid időre egyedül legyen, miközben te más teendőkkel foglalkozol, az könnyebbé teszi az átmenetet.
 • Az új tárgyak megismerése: Szoktasd hozzá a kutyádat az új tárgyakhoz, mint a babakocsi vagy a kiságy. Fontos, hogy a kutya megértse, hogy ezek a tárgyak nem a játékai.
 • Kijelölj területeket: Ha olyan területek vannak a házban, amelyek a baba érkezése után a kutyára nézve nem elérhetők, akkor ezeket a korlátozásokat már előre hozd létre. Nem szeretnéd, ha a kutya a baba érkezését a korábbi szabadságjogok elvesztésével azonosítaná.
 • Egészségügyi intézkedések: Győződj meg róla, hogy kutyád féreghajtózva, védőoltásokkal ellátva és bolhakezelve van.

Amikor megérkezik a baba

 • Üdvözlés: Amikor hazaérkezik a baba, először üdvözöld a kutyát, majd hagyd, hogy megismerje a babát. Ne korholj, ha rosszul viselkedik, hanem inkább mutasd meg a helyes viselkedést.
 • Kutyatartó területek: Készíts kutyatartó területeket, például babakapuk vagy kutyaól, amelyekben a kutya maradhat, miközben a baba azonos szobában tartózkodik. Tartsd őt elfoglalva interaktív játékokkal.
 • Mozgás és interakció: A kutyád továbbra is igényli a mozgást és az interakciót, még akkor is, ha a figyelmed a babára irányul. Ne hagyd, hogy unatkozzon vagy frusztrált legyen.
 • Ne hagyj kettesben: Soha ne hagyd kettesben a kutyát és a babát. A felügyeleted alatt tartsd őket.

(Kutyaharapás megelőzése gyerekeknek – Professzionális kutyakiképzési tippek)

Ahogy a baba nő, fontos, hogy megtanítsd neki, hogyan viselkedjen a kutyákkal. A gyerekeknek el kell sajátítaniuk a megfelelő módot a kutya közelében, és mindig tartsák tiszteletben az állatokat. Az alapvető szabályok betartásával gondoskodhatunk arról, hogy a gyerekek és a kutyák harmonikusan együtt éljenek és biztonságban legyenek egymás közelében.

(Kép forrása: pxhere)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content