Glaukóma a Kutyáknál: Tünetek, Kezelés és Megelőzés

A glaukóma egy súlyos szembetegség, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak vagy késleltetnek a kutya tulajdonosai, noha az érintett állatok életminősége jelentősen romolhat, és súlyos fájdalmakat okozhat. Ennek a cikknek a segítségével jobban megértheti, mi is pontosan a glaukóma, hogyan kapják el a kutyák, és milyen kezelési és megelőzési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Mi is a Glaukóma?

A glaukóma egy szemészeti probléma, amely a szem belső részén, a szemgolyóban fellépő nyomásnövekedés miatt alakul ki. Ez a megnövekedett nyomás károsíthatja a szem más részeit, és tartósan látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.

Típusok

A glaukóma különböző típusokra osztható, de a kutyáknál leggyakrabban az alábbi típusok fordulnak elő:

 1. Primer Nyitott Zugú Glaukóma (POAG): Ennek a típusnak az alapja az iridocorneális szög, ami a szemgolyóban található, és a folyadék elvezetéséért felelős. A POAG olyan problémákat okozhat, amelyek a folyadék normális lefolyását gátolják.
 2. Primer Zárt Zugú Glaukóma (PCAG): A PCAG esetében az iridocorneális szög zárva van, ami megnöveli a folyadék nyomását a szemgolyóban.

Ezenkívül vannak veleszületett és másodlagos glaukóma típusok is, amelyek kevésbé gyakoriak, de további problémákat okozhatnak.

Tünetek

A glaukóma kutyáknál súlyos fájdalmat okoz, és az alábbi tünetek megjelenése jelezheti a problémát:

 • Depresszió vagy visszahúzódás
 • Kancsalság
 • Túlzott pislogás
 • A szemek vakarása vagy dörzsölése
 • Síros szemek
 • A tanulók különböző méretűek
 • A szemek vörösek vagy fájnak
 • A szemek felhősnek tűnnek
 • Látási problémák

Kik a Leginkább Veszélyeztetettek?

Nem minden kutya egyenlő mértékben veszélyeztetett a glaukóma szempontjából, és néhány fajta nagyobb kockázatnak van kitéve. A PCAG-tól szenvedő fajták közé tartoznak a Basset Hounds, Border Collie, Cocker spánielek, Dandie Dinmonts, Angol springer spánielek, Lapos szőrű retrieverek, Golden Retrieverek, Hungarian Vizslas, Japán Shiba Inus, Leonbergiek, Szibériai husky, és Walesi Springer spánielek.

A POAG-val érintett fajták közé tartoznak a Basset Hounds, Petit Basset Griffon Vendeen, Shar Pei.

Diagnózis és Kezelés

A glaukóma súlyos probléma, és sürgős kezelést igényel. Az állatorvosok gyógyszereket adhatnak a fájdalom enyhítésére és a szemnyomás csökkentésére, valamint olyan kezeléseket alkalmazhatnak, amelyek növelik a szem folyadék kiáramlását. Súlyos esetekben akár műtét is szükséges lehet a szemnyomás enyhítésére.

Megelőzés

Mivel a glaukóma öröklődő lehet, fontos, hogy a tenyésztők szűrővizsgálatokat végezzenek, és ne tenyésszenek olyan kutyákból, amelyeknél fennáll a betegség kockázata. Az időben elvégzett vizsgálatok lehetővé teszik a kockázatos kölykök számának minimalizálását.

Kezelés

A glaukóma kezelésének elsődleges célja a szemnyomás csökkentése és a fájdalom enyhítése. Az állatorvosok általában gyógyszereket írnak fel, amelyek segítenek a szemgolyóban lévő folyadék túlzott termelésének csökkentésében és a normális folyadékáramlás megkönnyítésében. Ezek a gyógyszerek hozzájárulnak a szemnyomás normalizálásához és a fájdalom csillapításához. A kezelés hatékonysága az állapot súlyosságától függ, és néhány esetben hosszú távú kezelésre lehet szükség.

Súlyosabb esetekben, amikor a gyógyszerek nem elegendőek, az állatorvos műtétet javasolhat. Az egyik eljárás a szemgolyó belső folyadékának levezetését segítő eszköz (pl. goniotomia vagy iridectomia) beültetése. Ezt a beavatkozást rendszerint altatásban végezzük.

Néha azonban, ha a szem már jelentős károsodást szenvedett, az állatorvos az enukleáció (azaz a szem eltávolítása) mellett dönthet. Bár ez a megoldás a látás elvesztéséhez vezet, az állat gyakran megfelelően alkalmazkodik a helyzethez, és boldogan élhet tovább.

Életminőség

A glaukóma diagnózisától és a megfelelő kezeléstől függően a kutyák többsége jól megélhet a betegséggel. A megfelelő kezeléssel a fájdalom jelentősen csökkenthető, és a látásveszteség elkerülhető. Fontos, hogy a kutya tulajdonosa együttműködjön az állatorvossal a megfelelő gondozás és kezelés biztosítása érdekében.

Az enukleáció vagy a szem eltávolítása esetén sok kutya meglepően jól alkalmazkodik, és gyorsan megtanulja, hogyan éljen egy vagy két szemmel. A körültekintő gondoskodás és a biztonságos környezet kialakítása segít a kutyának biztonságban és kényelmesen érezni magát. Az állatorvosok és szemészek segítenek a tulajdonosoknak az átmenet könnyebbé tételében.

Következtetés

A glaukóma egy komoly betegség, amelyre a kutyák is hajlamosak, de időbeni diagnózis és megfelelő kezelés esetén a legtöbb kutya jól élhet a betegséggel. Az állatorvosok segítenek a megfelelő kezelésben és az életminőség fenntartásában. A genetikai hajlamok minimalizálása érdekében a felelős tenyésztőknek fontos szerepük van. A rendszeres szemvizsgálatok és a kutyák megfigyelése kulcsfontosságú a glaukóma korai felismerésében, így a megfelelő kezelés mielőbb elkezdődhet, és a kutya minőségi életet élhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content